2015. január 18., vasárnap

BICIKLIADÓ BOKOTYINBAN



Elő-, közép- és utószó: a szándéktalan félreértések és a szándékos félremagyarázások megelőzése végett ünnepélyesen kijelentem, hogy
BOKOTYIN nem BOKOD,
a CSONKSÁGI RÓNASÁG pedig nem a Móri árok, nem a VÉRTES ÉS BAKÖNYKÖZE álneve.
Ha valaki magára ismer, akkor az a véletlen műve, és az illetőnek feltehetően és érthetően 
rossz a lelkiismerete.
***
Bokotyini mondaságok
2.
BICIKLIADÓ BOKOTYINBAN 
 

Bokotyin Főmestere kiállt a Hivatal elé és önelégült mosollyal széles arcán körülnézett. Lám, mindez mégis az övé lett, mert a nép, az istenadta hülye nép neki adta. Igaz, hogy de jure nem az övé, még nem az övé, de mit számít, amikor de facto mégis az, legalább annyira, mint amikor még a gróf úré, később meg az MSZMP Megyei Bizottságáé volt. Ő Bokotyin Főmestere, és ez a lényeg.

A körülötte sündörgő Almester, mintha csak gondolatolvasó lett volna, száját nyalogatva helyeslően bólogatott.

- Min töröd azt az okos fejed Főmester uram – kérdezte áhítattal a hangjában az Almester.

- Bokotyin jövőjén, mi máson – mondta neki. – Gondolkodhatnál te is végre, hogy milyen új adót vessünk ki, ha már egyszer a Kétharmad – nézett föl az égre, ahol a misztikus Kétharmad székelését, vagyis hát székhelyét sejtette – fölhatalmazott bennünket arra, hogy mindent megadóztathatunk, amit a Kétharmad még nem. Éljünk hát a Fölsőbbségtől pottyantott lehetőséggel.

- Hát olyan már nemigen akad – sóhajtott az Almester. – De hát a földadó nem elég?

- Adóból soha nem elég, ha azt más fizeti – jelentette ki a hatósági aranyszabályt a Főmester.

- Csak nehogy úgy járjunk, mint a földadóval – aggályoskodott az Almester. – Mert ugyi, arról meg kiderült, hogy olyat adóztattunk meg, amit a népek egyszer már adózott jövedelmükből vettek, és így kettős adózás esete forgott fönn.

- Na és? Úgysem fizetjük vissza, mert majd hozunk egy olyan helyi törvényt, hogy a Helyi Hatóság semmit sem ad vissza – nevetett a Főmester. – Inkább találjuk ki, hogy mit kéne megadóztatni. – Körülnézett, elidőzve egy tovaröpülő galambon. – A madarakat talán? Á, nem jó, mert elröpülnek, meg egyre kevesebb van belőlük.

- A traktorokat – jegyezte meg az Almester.

A Főmester ebben látott fantáziát, csak hát ott volt a bibi, hogy a sógorkomájának is volt egy rozzant traktora, és ebből még kitörhet az áldatlan családi belviszály.

Biciklis kerekezett el a Hivatal előtti úton. És nyilván nem látta, vagy látta az ott sütkérező helyi hatalmasságokat, köpött egy nagyot.

- Megvan – rikkantott a Főmester. – Holnaptól bevezetjük Bokotyinban a bicikliadót! Rájuk fér, ha már az utcán is köpködni merészelnek…


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése