2015. augusztus 22., szombat

PERSZONÁLIS TEIZMUS



Ajánlás:
ha elkötelezett hívő (egy adott – bármelyik – vallás követői közé tartozó) vagy, ne olvasd el, mert félő, hogy a Sátán vigyorgó képét fogod látni.
Ha istentagadó vagy, akkor elolvashatod.
Ha szkeptikus, agnosztikus, botladozó, tévelygő istenkereső vagy, akkor ez – az alábbi – neked íródott. Fusd át legalább, nem hosszú, majd később, ha érdekel, újra és újra, aztán gondolkozz el rajta…

AZ ISTENTUDÁS FELSZABADÍT ÉS ERŐSSÉ TESZ!

PERSZONÁLIS TEIZMUS

(Avagy a vallástalanok vallása)


Elöljáró
 
megjegyzés a fundamentalizmust és/vagy annak szentesített interpretációit szorgalmazó ábrahámita (zsidó, keresztény és iszlám) vallások elkötelezett hívei részére.
Talán nem is sejtitek, de annak ellenére, hogy az ateizmus végóráit éli, a New Age, különösen annak szalonképessé fabrikált irányzata, az integrálpszichológia valószínűleg hamarosan meghódítja a Nyugatot, és nem zárható ki, hogy belátható időn belül az egész világot. Feltehetően nem alakul szervezett vallássá és egyházzá, de – sőt, többek között éppen ezért - meghatározó hatással lesz mindenre és mindenkire.
Ti – és a profi hittudósokkal, főállású papokkal, eszközzel, pénzzel ellátott egyházaitok, vallási szervezeteitek – mit tesztek ellene? Én, aki most még tök egyedül vagyok (hitem szerint persze bírom Isten támogatását) a perszonális istenhitet ajánlom egyik választási lehetőségként…

Alapok
  1. Isten van; a valóságos és lehetséges többféle isteni megnyilvánulás, akár megtestesülés ellenére bizonyíthatóan egyetlen Isten van.
  2. Az ember különleges élőlény. (Lásd! az Ember c. röpiratot)
  3. Nincs megdönthetetlen bizonyíték arra, hogy Isten bármit parancsba adott volna. (A világ történései inkább azt sejtetik, hogy Isten „vár”, „elvár”, „remél”, „lehetővé tesz”, azért, hogy az ember boldog legyen, és igyekezzék hozzá haza… - vélem én.)
  4. Nincs semmiféle tabutéma, kerülendő kényes kérdés.
  5. Nincsenek gúzsba kötő dogmák.
Lehetséges kapcsolat Istennel
1. Az ego leépítésével, legalábbis átmeneti háttérbe szorításával az ember eljuthat a legmélyebbre, és akkor felteheti a kérdéseket: Ki vagyok én? Mit akarok? Miért élek? Miért, miért, miért…? A saját lelkiismeretével társaloghat a velünk született fundamentális ösztönök és belénk nevelt (vert) előítéletek, célkitűzések befolyása nélkül.
Olyan ez, mintha valamiféle felsőbb (transzcendentális) entitással beszélne.
Istennel? (A buddhisták Buddhával?) A saját képünkre - a Teremtő és az Ember által közösen - teremtett Ádám lelkével?
Mindegy; a kérések és a válaszok, no meg persze az élmény a fontos.
2. „Beszélgetés Istennel” (Meditációs módszer.)
3. Ima. (Egyedül, lehetőleg zavaró hatások, zajok nélkül. Megerősítési és segítségkérési céllal; őszintén, nem félve az önmagunkkal szembeni kegyetlen nyíltságtól sem.)

Életmód
-      Nem fáklyásmenet, de megéri, hiszen az ember végre választ talál minden fontos kérdésre, felfedezheti a földi (testi) élet végső célját, értelmét, és megnyugodhat.
-      Látni, tudni kell, hogy valóban mindennek van célja, mindenben van valami jó is, és minden mögött jó van, minden után jó jön. (Nemcsak arról van szó, hogy például dideregsz a hidegtől, és arra gondolhatsz, hogy hamarosan meleg helyre kerülsz, vagy neked legalább van ruhád; erről is persze, de ennél jobb, hogy érzel, minősíteni, ha szükséges, változtatni tudsz. És nem maradtál, soha nem maradtál magadra. Kiszolgáltatott vagy, de ha akarod, Isten, a te istened segítségével jobbá, mássá formálhatod életed folyását.)
-      Észre kell venni a mindenben, főleg a természetben jelenlévő szépet és érdekeset, ami akár értelmet adhat a mindennapoknak.

Norma
  1. Élj úgy, hogy azzal ne árts!
  2. Világodat tedd szebbé és jobbá!
  3. Azonosulj Istennel!
Részletesebben:
1. Élj úgy, hogy azzal ne árts!
2. Világodat tedd szebbé és jobbá!
3. Legyél türelmes, megértő és megbocsátó, de ne hagyd, hogy rászedjenek (közérthetőbben mondva „megvezessenek”)...
4. Tudd és valld: akkor valósul meg az elsődleges – immár Istennel közös – cél és akarat, ha a teremtett azonosul teremtőjével, és akkortól már nem marad más hátra, mint közös munkálkodás örökkön örökké.
5. Isten országa (de a sátáné is!) itt lehet, bennünk és köztünk…
6. Mindent szabad, ami nem tilos.
7. Mindezekre építkezve élj úgy, ahogy jólesik.

Ez azonban nem égi parancsolat-gyűjtemény! Ha elfogadod, akkor elfogadtad. Ha nem, akkor fogalmazz meg ezeknél jobbat, átfogóbbat, követhetőbbet. Úgy, ahogy jónak látod…

Kapcsolódás
Ha a lelkiismereted engedi, ha nem okoz pszichés zavart lelkedben, elmédben, ha megnyugtat, ha jó, akkor bármelyik teista egyház, felekezet, közösség tagja lehetsz.
Bár az, akit áthat az igaz istenhit, sehol és sosem érzi magát egyedül, hiszen Isten mindig és mindenütt ott van vele, de miért ne lennél bármilyen normális közösség tagja, ha ettől jobban érzed magad? Lehetsz. Hasonszőrűekből akár saját csoportot is szervezhetsz; beszélgessetek, vitatkozzatok, szeressétek és segítsétek egymást, de vigyázzatok, nehogy egyházzá (pláne államegyházzá) alakuljatok, mert az akkor már fából vaskarika lesz. Nemcsak a személyes jelleg vész el, hanem természeténél fogva megmerevedik, dogmákat állít föl, követhetetlen lesz, ráadásul el kell tartani a – pozíciójukhoz, hatalmukhoz görcsösen ragaszkodó - főállású alkalmazottakat…

Szent íratok
Tóra, Biblia, Korán stb.
Olvasd, ismerd meg; ha lehet, amit lehet, azt adaptáld. Magadba, magadnak mindazt, amit elfogadsz és jónak látsz.
Javaslat: ne betű szerint értelmezd, hanem keresd a szellemiségét, igaz üzenetét.

Struktúra (egyház, szervezet)
-      Nincs. [Mivel senki, semmi nem tiltja, természetesen lehet közösségbe tömörülni, mint tették hajdan a valóban a jézusi tanítást követő őskeresztények, és ez akár perszonális istenhívők vallási közösségének is nevezhető. Ha azonban ez a csoportosulás egyházzá alakul, a perszonális teizmus pedig valóban (szó szerinti) vallássá, akkor… Nos, akkor az már nem lesz perszonális istenhit, igazán nem is perszonális vallás, hanem valami más.]
-      Te vagy a laikus hívő, a képzett teológus (istenhited filozófusa) és a gyóntató pap.
-      Isten van, és te is vagy. Fontos, hogy egymásra találjatok, egymást megtaláljátok, egymást segítsétek.

Külsőségek („liturgia”)
Ha neked jó, akkor miért ne?
-      akár házi oltár a lakás valamelyik zugában;
-      imasarok (hely, ahol relaxálhatsz és meditálhatsz, ahol könnyebben megy a gondolkodás és a hited, az istenélmények megtapasztalása, átélése, feldolgozása);
-      böjtölhetsz is, ha jól esik;
-      templomba, zsinagógába, mecsetbe, bármelyik vallás közösségi helyére bemehetsz, oda járhatsz, ha hagynak…

Szabad ember vagy, szabad akarattal!
***
Következtetéseim:
  1. Nem szenvedni születtünk a Földre, hanem azért, hogy éljünk, jól és boldogan; gyarapodjunk tudásban és javakban.
  2. Semmit nem kell megtagadni, sőt nem ajánlatos megtagadni, pláne elvetni, ami emberi.
  3. Feltételezésem szerint a mennybéli élet olyan, legalábbis hasonlíthat ahhoz, amit az igaz, teljes szerelemben élő emberpár a szerelmeskedés során átél és megél, értve ez alatt a tökéletes kielégülés utáni megnyugvást is. Már csak azért sem lehet ellentmondás a menny és a szerelmen alapuló szexuális együttlét (ami, ugye, kizárólag az ember kiváltsága!) között, mert ez az egyesülés, az együtt átélt élmény spirituális megvilágosodást is eredményezhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése